Destruir patrimoni dels 70 per conservar el dels 20: perilla la façana de la drogueria Balius

La llei pensada per conservar el patrimoni obliga a retirar les rajoles i cartells dels anys 70 del que va ser una popular drogueria del barri del Poblenou de Barcelona

La llei de protecció del patrimoni urbanístic de l'Ajuntament de Barcelona està a punt de ser la causa que es perdi una part de la memòria històrica d'una etapa emblemàtica per als veïns del barri del Poblenou

Si res no ho atura, la façana de la popular drogueria Balius, amb les seves rajoles i cartell dels anys 70, serà retirada per recuperar l'estètica original de l'edifici, que data entre els anys 20 i 30. 

Paradoxalment, el que dona valor històric a aquesta cantonada és el que la llei pensada per conservar el patrimoni podria fer que ara es perdés. 

En una sola façana es guarda el testimoni de l'evolució de tot un barri. A l'edifici del número 196 del carrer Pujades, al centre històric del barri, una casa fa cantonada amb el carrer de Marià Agulló i ara hi ha una cocteleria, però per molts veïns del barri sempre serà la drogueria Balius.

(Pere Parera/Arxiu Històric Poblenou)

"Recordo venir a comprar aquí, el senyor que anava amb una bata blava. Si el que han de fer és treure la rajola, que és xula, jo crec que és un record del barri i s'ha d'intentar mantenir", diu Àngels Àngel, una veïna del barri a TV3. Més contundent és Carles Núñez:

"Seria una putada que la traguessin perquè és un símbol del barri."

"El barri ja està patint prou transformacions perquè, a sobre, coses petites com la conservació de façanes singulars, la perdem", afegeix un altre veí, Josep Maria Recasens.
 

Una cocteleria dins una drogueria

El nou negoci que hi ha dintre de la drogueria és la cocteleria Balius. El Grup Confiteria, propietari de l'establiment, no només ha conservat el nom de l'antic comerç, sinó que, sensibles a les joies arquitectòniques i decoratives de la ciutat, han conservat la façana, com han fet en altres establiments que tenen a la ciutat. Per Eloi De Tera, director de patrimoni del Grup Confiteria, és una contradicció:

"És un símbol de què era el barri industrial del Poblenou --de fet, no en queda gaire. És una mica una contradicció, per preservar, fem desaparèixer."

La façana de la popular drogueria Balius podria desaparèixer per recuperar l'estètica original de l'edifici (Pere Parera / Arxiu Històric Poblenou)(Pere Parera / Arxiu Històric Poblenou)

També ho creu així Òscar Dalmau, un gran defensor del llegat cultural dels anys 60 i 70, que ha llançat el crit d'alerta a través d'X, abans Twitter,


Com li pot passar a la façana de la cocteleria Balius, en els darrers anys molts elements d'època, sovint poc valorats o directament menyspreats, han desaparegut a la ciutat.
 

Edifici catalogat, però la façana dels 70, no

L'Ajuntament diu que la façana actual enrajolada de la planta baixa és posterior a la façana original que està catalogada a la fitxa, que no està protegida, segons el Pla General Metropolità (MPGM) en l'àmbit del Casc Antic del Poblenou, aprovat el 2010.

"La fitxa de protecció patrimonial de l'edifici recull les característiques i elements de la façana original i obliga a restaurar la façana i recuperar-ne els elements originals, inclosa la planta baixa."

Tot i això, l'Ajuntament assegura que s'estan revisant les consideracions tècniques i de seguretat de les obres per veure si hi ha marge de maniobra respecte a la conservació de la façana actual. 

I, de moment, Eloi De Tera, no sembla massa optimista: "hi ha informes que s'han de presentar encara, però negociable -de moment- no sembla que ho sigui", assenyala.

Certament, és una façana cridanera i que per molts pot ser dubtosament estètica, però sense dubte representa una època molt determinada de l'evolució de la ciutat --i del barri-- que s'està perdent.

L'edifici dels inicis industrials al voltant del qual va créixer el barri, passant pels canvis socials i estètics dels anys 70, fins a la modernor actual que converteix el comerç de sempre en locals d'oci. La història d'un barri que no es pot oblidar.

ARXIVAT A:
PatrimoniMemòria històrica ArtAjuntament de BarcelonaArquitectura
Anar al contingut