Els partits apugen el to el dia abans de la decisió sobre la continuïtat de Sánchez

El compte enrere per a la decisió de Sánchez continua marcant la campanya de les eleccions catalanes

RedaccióActualitzat

En el primer diumenge de campanya electoral, els partits han apujat el to dels seus discursos, que continuen marcats pel compte enrere de l'anunci de Pedro Sánchez, que informarà aquest dilluns sobre la seva continuïtat.

Esquerra s'ha retrobat a Ginebra per reivindicar l'exili com a part del seu ADN. Els líders de la formació han fet campanya pel 12M en una trobada íntima i familiar, lluny de mítings i banys de masses, amb Marta Rovira, secretària d'organització del partit, i Ruben Wagensberg, diputat, instal·lats a Suïssa. Tots dos han explicat el seu cas i, malgrat el dolor que diuen que els suposa ser-hi "per força", asseguren que la seva estada ha servit per reivindicar-se, tant personalment com políticament. En al·lusió a Pedro Sánchez, han afirmat que, per frenar l'extrema dreta, cal fer-ho des de la política i "no retrocedir mai".

El míting de Junts celebrat dissabte al vespre a Argelers és el més nombrós dels que s'han fet des que ha començat la campanya. Més de mil persones del Vallès Oriental i Occidental van anar a veure Carles Puigdemont, que va criticar durament Salvador Illa, que creu que seria "més un delegat del govern espanyol que no pas un president de la Generalitat". El candidat de Junts també va assegurar que, si governa, tindrà la força i la voluntat per reclamar a Madrid "el que necessitem els catalans".

Els socialistes catalans han tornat a expressar el seu suport a Pedro Sánchez en un acte a Santa Coloma de Gramenet, on estava previst que assistís el president espanyol. Ho ha dit Salvador Illa, el candidat, el ministre Jordi Hereu i l'alcaldessa Núria Parlon, que governa a la ciutat amb majoria absoluta. Salvador Illa ha volgut recordar que va ser aquí, a Santa Coloma, on va començar la immersió lingüística a l'escola i s'ha compromès a fer un pacte amb els ajuntaments per treballar a favor dels serveis públics.


Primera aparició en campanya de Yolanda Díaz en un acte a Hospitalet dels Comuns que ha omplert l'auditori de La Farga i ha deixat molta gent al carrer. Jéssica Albiach ha criticat uigdemont per dir que els problemes del govern espanyol no interessen els catalans i li ha respost que no és el mateix un govern amb Yolanda Díaz que un amb Abascal. La líder de sumar ha afirmat que el resultat del 12 de maig enviarà un missatge de suport al govern de La Moncloa.

La CUP ha fet avui el seu acte de campanya a Tarragona, la ciutat de la candidata, Laia Estrada, que ha fet una crida als votants d'esquerres desencantats amb el govern de Pere Aragonès i ha demanat que optin per la seva formació, com una opció "no subordinada al PSOE". Estrada ha reivindicat els serveis públics, començant per la sanitat, i ha defensat que cal posar fi a la gestió privada d'hospitals i centres de salut.

El míting del PP a Lleida ha comptat amb el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, fent costat al candidat popular. Feijóo ha dit que, decideixi el que decideixi Pedro Sánchez demà, ja representa la decadència i el passat. El líder del PP creu que els vots del PSC seran per donar poder a l'independentisme i que Sánchez continuïa La Moncloa. Alejandro Fernández ha acusat els socialistes de ser uns "piròmans", perquè, en contra del que diuen, "no han aconseguit unir res".


Per la seva banda, Vox ha fet el seu primer acte de campanya amb Santiago Abascal al barri de Bonavista de Tarragona, on va treure un 29% dels vots el 2021. El candidat, Ignacio Garriga, ha centrat bona part del discurs en la immigració, vinculant-la, més enllà de les dades objectives sobre la inseguretat, en un barri amb un 20% de persones migrades. També ha carregat contra el PSC, a qui ha titllat de "separatista". Abascal ha demanat a Pedro Sánchez que convoqui eleccions i ha afirmat que hauria d'acabar processat.

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha recordat els 28 anys del Pacte del Majestic, en què Convergència i Unió va donar suport al PP per investir Aznar com a president del govern d'Espanya, i ha demanat que no es repeteixi un acord com aquell perquè, segons el cap de llista taronja, va perjudicar els catalans. També ha denunciat la "simbiosi" entre el PP i el sobiranisme.

Les últimes enquestes del CEO i del CIS apunten que Aliança Catalana podria entrar al Parlament amb dos diputats. La formació d'extrema dreta independentista va fer ahir al vespre el seu principal acte de campanya a Ripoll. El partit aposta per la formació d'un estat català amb un discurs xenòfob contra la immigració i la llibertat religiosa i de culte, reconeguda a la Constitució i la legislació catalana.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCCsPSCEn comúPPCUPVoxEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut