Barcelona

Les biblioteques públiques catalanes van rebre més de 25 milions de visitants durant l'any passat

L'any passat, la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya va rebre més de 25 milions de visitants i els usuaris van augmentar un 8%. Més de tres milions i mig de catalans, un 44% de la població, tenen el carnet de la xarxa de biblioteques, que es calcula que rep 85.000 visites diàries. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, han presentat aquest dijous els projectes per al nou curs.

RedaccióActualitzat
Les biblioteques són una alternativa cultural en alça, tal com demostren les últimes dades sobre aquests equipaments. L'any passat, van rebre més de 25 milions de visitants i els usuaris van augmentar un 8%: més de tres milions i mig de catalans, un 44% de la població, tenen el carnet de la xarxa de biblioteques públiques.

El préstec de llibres, però també llegir els diaris, connectar-se a Internet i les diverses activitats que s'hi fan les converteixen en un equipament cultural de primer ordre, a les quals es calcula que hi entren 85.000 persones cada dia.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que la xarxa de biblioteques és "el club de cultura més gran de Catalunya". Mascarell ha fet balanç del funcionament de les biblioteques públiques catalanes durant l'any passat, acompanyat del director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll.

Projectes per al curs vinent

Durant l'acte s'han presentat els projectes per al nou curs, entre els quals hi ha l'anomenat Públics BIB, que "intenta que les biblioteques surtin de les quatre parets i es relacionin amb els equipaments culturals del seu entorn", com són el MNAC, el TNC, la Fira de Tàrrega o el festival Temporada Alta.

Un altre dels projectes que s'impulsaran és el 10x10 editorials, consistent en trobades periòdiques entre les editorials i els professionals de les biblioteques perquè les editorials ofereixin sessions als bibliotecaris i els expliquin els seus projectes, com ja s'ha fet en alguns municipis.

"Biblioteques de capçalera. Predilectors", per reforçar el vincle entre escriptors i biblioteques públiques; un concurs de "book trailers" dirigit a joves lectors; impulsar la col·laboració entre les biblioteques i l'enciclopèdia en línia Viquipèdia o el "Clàssics en ruta", per fer present els clàssics literaris catalans a les biblioteques són altres de les iniciatives de cara al curs vinent.

A finals de 2012, Catalunya comptava amb 362 biblioteques, que ara ja són 368 i arriben a prop del 93% dels ciutadans de Catalunya. Mascarell vol que, de cara a l'any 2015, el 100% de la població tingui una biblioteca prop de casa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut