Part del cartell de la cadena humana a Guardamar del Segura.
Part del cartell de la cadena humana a Guardamar del Segura. (Foto: ACN)
València

ACPV traslladarà a Catalunya la cadena humana valenciana davant la prohibició de l'acte a Vinaròs

La reivindicació es dirà "Cadena humana valenciana en l'exili". És la resposta a la decisió de la subdelegació del govern espanyol a Castelló, que ha fet marxa enrere i ha prohibit, al·legant motius de seguretat, que la Via Catalana entri en territori valencià. Acció Cultural del País Valencià acusa la subdelegació de censurar la llibertat de manifestació i expressió. També s'ha prohibit la "Cadena humana per la llengua i la llibertat" prevista a Guardamar aquest dimarts.

RedaccióActualitzat
Davant de la prohibició, la cadena valenciana es mou. Acció Cultural del País Valencià traslladarà a Catalunya el que ara s'anomenarà "Cadena humana valenciana en l'exili". L'entitat ha optat per desplaçar cap al nord la reivindicació, que es farà a l'altre costat del riu de la Sénia, ja en territori català i que, com ja estava previst, enllaçarà amb la Via Catalana.

La subdelegació del govern a Castelló s'ha fet enrere aquest dilluns i ha prohibit, finalment, que la Via Catalana entri a la província de Castelló, al·legant motius de "perill per a la integritat física dels participants". La idea inicial d'ACPV era que la cadena ocupés uns 400 metres de territori castellonenc, amb el lema "Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat".

La cadena l'havia d'enllaçar Lluís Llach, en el tram català, i el músic Carles Santos, en el valencià, i havia d'ocupar part de la carretera N-340 al terme municipal de Vinaròs, al Baix Maestrat, entre les 16.00 i les 18.00 l'11 de Setembre. La subdelegació del govern va donar permís, en concret, per ocupar els punts quilomètrics 1.058 i 1.059 de l'N-340 entre els termes de Vinaròs i Alcanar, tot i el malestar expressat pel govern d'Alberto Fabra i membres del PP valencià.

ACPV ha acusat el govern espanyol de "censurar la llibertat de manifestació i expressió" i ha explicat que, tot i demanar diàleg per buscar una alternativa, s'ha topat amb una subdelegació "absolutament tancada" que no ha admès cap diàleg ni alternativa. Per aquest motiu, entenen que "la prohibició està motivada políticament". L'entitat valenciana presentarà un recurs contra la prohibició i ha denunciat que està en situació d'"indefensió" perquè el rebuig arriba quan només falten dos dies per la convocatòria.

La de Castelló no és l'única reivindicació prohibida. La subdelegació del govern espanyol a Alacant ha denegat també a ACPV l'autorització per celebrar aquest dimarts la "Cadena humana per la llengua i la llibertat" a Guardamar del Segura perquè considera la convocatòria "no comunicada". La subdelegació ha remarcat en la seva resolució que l'article 8 de la Llei Orgànica 9/1983 estableix que les concentracions han de ser comunicades almenys amb deu dies d'antelació i amb un màxim de trenta.

En aquest sentit, l'executiu ha dit que la comunicació va tenir lloc divendres passat, 6 de setembre, a les 11.02. Tot i que la mateixa llei preveu que si hi ha causes extraordinàries i greus que justifiquin la urgència de la convocatòria es podrà fer amb una antelació mínima de 24 hores, el govern espanyol ja ha avançat que en la sol·licitud no s'expressen ni al·ludeixen aquestes causes extremes que en justifiquin la urgència.

La resolució informa als promotors de la concentració que constituirà una infracció greu o molt greu no respectar la llei i comunica que disposa de 48 hores per interposar un recurs contenciós administratiu.

ACPV havia convocat per aquest dimarts a Guardamar del Segura una concentració de la "Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat". La convocatòria era a les 17.07 al monument a la cultura catalana que hi ha a plaça Jaume II de Guardamar. L'hora de convocatòria coincidia, precisament, amb l'any de la desfeta d'Almansa en mans de les tropes borbòniques, el 1707.

L'entitat remarcava la importància d'aquesta convocatòria en l'últim poble on es parla valencià i extrem meridional de la llengua catalana. Precisament, l'objectiu de les cadenes era reivindicar el valencià com a llengua comuna i compartida amb Catalunya i les Illes Balears així com "expressar la necessitat d'aprofundir en l'autogovern dels valencians, defensar la llibertat del poble valencià d'expressar de manera democràtica el grau d'autogovern que desitja aconseguir i la solidaritat amb la resta de pobles que es troben en una situació igual o semblant".
Anar al contingut