Ginebra

L'acord per limitar el seu programa nuclear obliga l'Iran a diluir les reserves d'urani enriquit al 20% en 6 mesos

El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ha explicat que d'aquí a 6 mesos l'Iran no comptarà amb més reserves d'urani enriquit al 20% perquè seran diluïdes en la seva totalitat.

RedaccióActualitzat

La versió nord-americana

El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ha explicat que d'aquí a 6 mesos l'Iran no comptarà amb més reserves d'urani enriquit al 20% perquè seran diluïdes en la seva totalitat. "Això significa que els 200 quilos d'urani enriquit al 20% que la república islàmica té avui dia quedaran a zero en 6 mesos", ha concretat durant la conferència de premsa. Kerry ha afegit que l'Iran també ha acceptat suspendre "tot l'enriquiment d'urani per damunt del 5%" i ha garantit que "no augmentarà les seves reserves de 3,5% d'urani enriquit a baix nivell" en el període assenyalat.

El cap de la diplomàcia nord-americana ha dit que això "no significa que l'Iran tingui dret a enriquir urani. Malgrat els comentaris que es fan sobre aquesta qüestió, no consta al document". Kerry també ha dit que el programa nuclear iranià amb finalitats estrictament pacífiques "estarà subjecte a negociacions posteriors i a un acord mutu, i només aleshores veurem si es pot fer l'enriquiment. El diplomàtic nord-americà ha anunciat que es posaran en marxa mecanismes de control "sense precedents" del programa nuclear iranià, amb "accessos diaris" de mecanismes de verificació a totes les instal·lacions nuclears.

Kerry ha explicat que a canvi de les "significatives" concessions que ha fet l'Iran, se suavitzaran les sancions econòmiques que pateix, tot i que "de manera limitada i reversible". Un dels elements centrals és que l'Iran podrà repatriar 4.200 milions de dòlars procedents de les exportacions de petroli que estan bloquejats en bancs estrangers. També podrà obtenir 1.500 milions de dòlars addicionals per a exportacions de productes petroquímics i automotrius, gràcies a l'alleujament parcial de les sancions. Kerry ha estat emfàtic en assenyalar que les sancions continuaran tenint un fort efecte sobre l'economia iraniana, que deixarà de guanyar 25.000 milions de dòlars, o 4.000 milions de dòlars mensuals, durant els sis mesos d'aplicació d'aquest acord preliminar.

La versió iraniana

Per la seva banda, el ministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Javad Zarif, ha dit que una comissió conjunta serà l'encarregada de verificar la implementació de l'acord. En roda de premsa, Zarif ha declarat que es "va en la direcció correcta" per restaurar la confiança en els que sospitaven que les seves activitats nuclears poguessin tenir finalitats militars. De tota manera, ha afegit que es tracta d'"un primer pas" i que ara totes les parts han de seguir treballant juntes "i sobre una base d'igualtat i respecte mutu" per garantir aquest resultat a llarg termini.

Sobre el dret del seu país a enriquir urani, Zarif ha declarat que ha quedat reconegut i ha recordat que el Tractat de No Proliferació Nuclear no priva als estats firmants de desenvolupar la tecnologia nuclear amb finalitats pacífiques ni el procediment d'enriquiment d'urani en particular.

Anar al contingut