Ascla de quars de Roca Foradada.
Ascla de quars de Roca Foradada.
Pla de L'Estany

Descobriment d'un campament estacional neandertal al Pla de l'Estany amb abundant material lític

Els arqueòlegs Alfons Díaz i Albert Aulines, membres de l'Associació Arqueològica de Girona, han dut a terme la primera campanya arqueològica a la zona de la Roca Foradada, a Melianta. Es tracta d'un campament estacional neandertal de talla d'eines. Els experts han fet sondejos i prospeccions, amb què han pogut recuperar un centenar de pedres tallades que s'utilitzaven com a utillatge domèstic o per a la caça.

RedaccióActualitzat

Un campament estacional neandertal posa al descobert, al Pla de l'estany, més d'un centenar de pedres treballades d'entre 80.000 i 40.000 anys d'antiguitat.

Els arqueòlegs Alfons Díaz i Albert Aulines, membres de l'Associació Arqueològica de Girona, han dut a terme la primera campanya arqueològica a la zona de la Roca Foradada, a Melianta. Els experts han fet sondejos i prospeccions amb què han pogut recuperar el material lític tallat que s'utilitzava com a utillatge domèstic o per a la caça.

Es tractaria, doncs, d'un campament neandertal dedicat a la talla d'eines de quars, un material no autòcton de la zona que s'havia d'anar a buscar a les vores del riu Ser i Fluvià o prop de la població de Centenys.

Està previst que d'aquí a uns dos mesos es reprenguin les excavacions, depenent de la disponibilitat de recursos i personal. En aquesta segona fase s'intentarà baixar el nivell dels voltants de la troballa per veure si hi ha la mateixa concentració de material.

A la zona de Roca Foradada, a principis dels anys vuitanta, ja es van trobar més de 1.500 peces de material lític a la superfície. Fins aquell moment, es creia que al Pla de l'Estany només hi havia hagut cavernícoles, ja que els estudis, sobretot, se centraven en jaciments a coves.

El Pla de l'Estany conté un patrimoni natural i històric important, en bona part com a conseqüència del fet lacustre, i un exemple d'això són els diversos jaciments paleontològics i arqueològics significatius que conté i que són objecte de recerca. El pla de l'Estany aporta molta informació des que els mastodonts el poblaven, fins a la societat feudal medieval, passant pels primers humans al paleolític i la rica població agrària de l'època romana.

Anar al contingut