El multireferèndum s'ha presentat a la Torre del Pretori romà de Tarragona. (Foto: ACN)
El multireferèndum s'ha presentat a la Torre del Pretori romà de Tarragona. (Foto: ACN)
Tarragona

Més de 40 col·lectius convoquen un multireferèndum coincidint amb les eleccions europees

Més de 40 col·lectius convoquen consultes sobre BCN World, la MAT o els transgènics

RedaccióActualitzat

El 25 de maig, els catalans estan convocats a les urnes per les eleccions europees, però no només per aquest motiu. Més de 40 entitats i col·lectius han promocionat el Multireferèndum, un seguit de consultes sobre temes generals i de proximitat com ara el BCN World, la MAT o els transgènics. És una iniciativa pionera a Catalunya i que vol "tornar la decisió al poble", en paraules dels seus promotors, que han presentat el projecte a Tarragona.

Es faran set preguntes. Quatre són generals: el cultiu de transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la llei d'Iniciatives Legislatives Populars. Les altres s'adreçaran només als electors de determinades comarques. Al Tarragonès, l'Alt i el Baix Camp, podran opinar sobre el projecte de casinos de BCN World. A la Selva, el Gironès, el Pla de l'Estany i l'Alt i el Baix Empordà, sobre la MAT. I a la ciutat de Lleida, sobre la gestió del servei d'abastament d'aigua.

En la consulta hi podran participar totes les persones majors de 16 anys residents a Catalunya, que acreditin la seva identitat i lloc de residència. La jornada central serà el 25 de maig mitjançant el vot presencial al carrer, de nou del matí a vuit del vespre. La ubicació de les meses es difondrà des del web multireferendum.cat. També s'informa mitjançant el compte de Twitter @multireferendum.

A més del vot presencial el 25-M, es podrà votar per via electrònica a la mateixa pàgina del 23 d'abril al 16 de maig. Del 17 al 24 de maig també es podrà emetre un vot anticipat presencial.

Els impulsors confien que hi haurà una bona participació i que s'obri la porta a més referèndums sobre qüestions d'interès. De moment, disposen d'un miler d'urnes i un milió de paperetes.

Els col·lectius que hi ha darrere el multireferèndum són Som lo que Sembrem, la CUP i la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute, la Xarxa per la Sobirania Energètica, la 'plataforma Aturem BCN World, l'Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida i també la No a la MAT.

 

Anar al contingut