Barcelona

Especulació i mercats emergents amenacen de convertir la xocolata en un luxe l'any 2020

Especulació i mercats emergents com la Xina i l'Índia amenacen de convertir la xocolata en un luxe.

La data fatídica és el 2020. S'apunta que podríem pagar la xocolata tan cara com el caviar.

Televisió de CatalunyaActualitzat

T'imagines un món sense xocolata? Sucar melindros o comprar una mona podria ser molt més car el 2020. Tant, que fins i tot seria un luxe. El cacau no s'escapa de l'especulació. Els mercats i el delit xocolater de noves destinacions com la Xina i l'Índia amenacen la producció del que un dia va ser moneda de canvi dels maies.

La pujada del preu de les matèries primeres ha fet pujar el cost d'alguns aliments des de començament d'any. Un dels àpats que més s'ha encarit és l'esmorzar, fins a un 30%. Els inversors internacionals han vist en valors com el cafè, el blat, el sucre o el cacau -que cotitzen als mercats financers- un gran atractiu on invertir.

La meteorologiagia -sobretot les sequeres- i les tensions geopolítiques també amenacen la producció d'aquest fruit. El cacau, concretament, ha pujat un 10%, des que va començar l'any i ja s'apunta que els preus continuaran pujant els pròxims mesos.

El cacau, com a matèria primera, cotitza a borsa, com ho fa el cafè o el blat. Una tona de cacau es paga avui al voltant dels 3.000 dòlars.

La xocolata triomfa al món

A l'especulació als mercats financers, s'hi afegeix també un altre factor: la producció actual no arriba a cobrir l'augment de la demanda de cacau i de xocolata als països emergents, sobretot la Xina i l'Índia.

El consum de xocolata ha augmentat un 35% en els últims deu anys. Els Estats Units i Europa en són els grans consumidors mundials. Actualment, es consumeixen 4 milions de tones de cacau cada any. Però si la demanda continua creixent a aquest ritme, s'apunta que el 2020 hi podria haver un dèficit de cacau del 25%, d'una tona, ja que l'oferta no podrà satisfer el consum.

Xocolata a preu de caviar

De moment, els consumidors no noten l'augment de preus. Les mones costen si fa no fa com l'any passat, però els pastissers avisen que estan perdent diners, i confien que les grans multinacionals facin alguna cosa per salvar la matèria primera.

Els experts asseguren que si no s'augmenta l'oferta hi haurà un buit, i això farà pujar moltíssim el preu de la xocolata en els pròxims anys. La data fatídica és el 2020. S'apunta que podríem pagar la xocolata tan cara com el caviar. 

Agricultors de misèria

L'Àfrica és el continent on es produeix més cacau, sobretot a la Costa d'Ivori i a Ghana. Altres mercats forts són el Brasil, l'Equador i Indonèsia.

Bona part de les plantacions són intensives, familiars i artesanals. Els agricultors guanyen menys d'1 euro al dia, i els està sent més rendible dedicar-se a la producció de biocombustibles. A més, la sequera està afectant greument les collites a l'Àfrica.

Per elaborar xocolata es necessita combinar els dos derivats del cacau: una part sòlida, que és la pasta, i una de greixosa, que és la mantega de cacau. Això es barreja bàsicament amb sucre i vainilla.

De la combinació de diversos tipus de cacau, en sortirà un tipus de xocolata o un altre. Alguns fabricants han començat a substituir el greix de cacau per altres greixos vegetals que tenen un gust semblant, i així tenen més marge a l'hora de fixar preus. Altres, continuen mantenint la qualitat de la xocolata. Mentre hi hagi qui la pugui pagar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut