Guia de català per a romanesos.
Guia de català per a romanesos.
Barcelona

El català supera els 10 milions de parlants, el 72,5% de la població de tots els territoris de parla catalana

Això representa el 72,5% de la població adulta i població infantil de més de 2 anys de tots els territoris de parla catalana i aquesta dada és rellevant si es té en compte que només el 4,4 milions tenen el català com a llengua inicial

RedaccióActualitzat

Plataforma per la Llengua ha elaborat la tercera edició de L'InformeCAT, que recull de manera actualitzada les 50 dades més significatives sobre la llengua catalana. Aquest document mostra una panoràmica de la salut del català des de diversos àmbits. L'objectiu és posar sobre la taula un document de referència que es va actualitzant anualment. Aquest informe es porta a terme des de fa 20 anys.

Segons el document, es pot dir que per primera vegada el català supera els 10 milions de parlants. Això representa el 72,5% de la població adulta i població infantil de més de 2 anys de tots els territoris de parla catalana. Aquesta dada és rellevant si es té en compte que només el 4,4 milions tenen el català com a llengua inicial.

Des del 2001, doncs, 750.000 persones més parlen el català. Les comarques amb una més gran proporció de persones que saben parlar-lo són laTerra Alta i el Priorat, amb el 89,7% i el 88,9% de la població. Contràriament, les comarques on menys el parlen són la Vall d'Aran amb el 63,6% perquè tenen llengua pròpia i el Baix Llobregat amb el 68%.

Per edats, els menors de 20 anys són els que més saben parlar la llengua catalana i els més grans de 65 anys, els que menys.

Saben escriure català uns 4 milions de persones. És a dir, en els últims 10 anys són més d'un milió les persones que l'han après a escriure.

El català és la 14a llengua més parlada i la 7a més apresa entre els joves de la UE. Per tant, sembla que el català és una llengua atractiva per la població europea.

I ara que s'acosta Sant Jordi, una de freda i una de calenta. L'edició de llibres en català va disminuir en un 19,2% l'any 2012. Però d'altra banda, es pot parlar de l'arribada de nous lectors de llibres en català. Des del 2007, 260.000 persones més són lectores de llibres en català.
 

Anar al contingut