Barcelona

Artur Mas explica als corresponsals estrangers que el procés sobiranista és imparable

Mas argumenta per què Catalunya és una nació durant una reunió amb periodistes estrangers que viuen a Madrid

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, té una agenda plena d'actes aquest Sant Jordi. Aquest migdia, Mas ha dedicat una bona estona a parlar amb periodistes dels mitjans de comunicació estrangers, un front especialment important per al govern en un moment com l'actual. El cap de l'executiu català ha atès una trentena de periodistes del Cercle de Corresponsals Estrangers per explicar-los el procés sobiranista, en castellà, francès i anglès.

Periodistes que viuen i treballen a Madrid han omplert la sala de premsa del palau de la Generalitat, en una imatge insòlita, però que dóna la idea de l'interès internacional que genera el que passa a Catalunya. La intervenció del president Mas ha anat encaminada a explicar que Catalunya és una nació. Ha dit que és perquè tenim una llengua, una cultura i unes institucions pròpies i perquè la gent sent que Catalunya és una nació. Artur Mas ha fet aquesta petició a Europa: "Demano a algú a Europa que ens digui si Catalunya no és una nació. Catalunya no és una nació després de 1.000 anys d'existència, d'haver conservat una identitat, una cultura, una llengua, en contra de totes les circumstàncies? Catalunya és una nació i, per tant, si ho és, com totes les nacions del món, també tenim dret, en algun moment de la història, a decidir el nostre futur".

Una de les preguntes que més han coincidit a fer els corresponsals és si el procés pot generar frustració. Artur Mas ha respost que el procés és imparable i que l'única frustració seria no poder votar. El president de la Generalitat els ha insistit que ell està disposat a parlar amb Rajoy, però sense condicions. Mas també ha assegurat que Catalunya seria viable econòmicament.

Per reforçar la idea de Catalunya nació, el llibre que se'ls ha regalat és un resum dels 600 anys d'art al Palau de la Generalitat, escrit també en anglès. I a favor de la viabilitat econòmica, els corresponsals han rebut un llibret amb arguments de per què val la pena invertir a Catalunya. A la trobada també hi ha participat el secretari d'Afers Estrangers del govern, Roger Albinyana.

Mas recorda que la festa de Sant Jordi "és molt antiga, com les nostres institucions"

Artur Mas ha arrencat els actes de la diada de Sant Jordi amb una declaració institucional al Palau de la Generalitat. El president ha animat els ciutadans a gaudir de la diada. "Milers de persones sortirem avui al carrer en pau, amb bona convivència i esperit cívic. Oferirem al món el gran espectacle del mosaic de la societat catalana, participant activament, incorporant la diversitat i celebrant el que ens uneix. Així és com som i com ens agrada fer les coses."

"No exagero gens si dic que avui és la festa major de Catalunya. Seria difícil trobar-ne una altra com aquesta." Els catalans hem fet del nostre dia dels enamorats una "celebració de cultura, bellesa i convivència". "La millor manera de viure aquesta festa és compartir-la. El millor que podem fer avui és fer un regal, cadascú en la mesura que pugui: la rosa, el llibre o compartir el nostre temps amb aquells que tenim a la vora i estimem." (...) "És molt bonic que el més representatiu de la nostra diada" sigui "regalar". Això "parla molt de la nostra manera de fer. "La rosa és la passió. El llibre és la cultura. Tenim, doncs, passió per la cultura i ens agrada compartir."

La festa de Sant Jordi es remunta al segle XV. Segons ha recordat el president, un dietari de la Generalitat recull una crida el 17 d'abril de 1459 per celebrar la festa i regalar la rosa. "Així ho havien establert les Corts Catalanes, un dels parlaments més antics del món. També es va celebrar a la Barcelona assetjada del 1714 i va ser la Mancomunitat la que va impulsar la diada i va incorporar l'element del llibre a finals dels anys 20 del segle passat".

"Us animo que no us quedeu a casa, que pengeu la senyera, regaleu la rosa, compreu llibres i trenqueu una llança en favor dels nostres autors i les nostres llibreries". Mas ha dedicat també unes paraules a les persones amb més dificultats i ha demanat el suport ciutadà a les institucions que les ajuden.

Després del seu discurs, el president de la Generalitat ha participat a la tradicional missa del 23 d'abril a la capella del palau de la Generalitat i la benedicció de les parades de roses d'entitats socials. L'acte ha estat oficiat pel cardenal arquebisbe de Barcelona. Lluís Martínez Sistach ha fet un elogi de la classe política i de la "grandesa" de la política, una activitat que ha definit com a necessària per aconseguir el bé comú de la societat.

El president ha mantingut la tradició d'altres anys de portar una rosa a casa d'una persona gran que viu sola. Ell i la seva dona han anat a peu, des del Palau de la Generalitat, fins al domicili de la persona que ha rebut la rosa, al barri del Raval. Mas ha fet dues recomanacions personals per aquest Sant Jordi, una de poesia, les obres completes de Joan Vinyoli, i una d'història, amb el llibre "L'Onze de setembre", de Santiago Albertí.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut