Duran i Rajoy, al Congrés. (Foto: EFE)
Duran i Rajoy, al Congrés. (Foto: EFE)
Madrid

Duran, a Rajoy: "És cert o no que Mas li va tornar a demanar de veure's el dia de la proclamació?"

El president espanyol respon així: "Si Mas em truca demà, ve demà". Rajoy avisa, però, que de la consulta no en vol ni sentir parlar

RedaccióActualitzat

La consulta ha fet acte de presència al Congrés dels Diputats. El líder del grup de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha revelat que el president català, Artur Mas, "li va demanar una vegada més veure's" a Rajoy, quan tots dos van coincidir al Palau Reial el dia de la proclamació del rei Felip VI.

"És cert o no és cert que el president Mas el dia de la coronació del rei, coincidint en l'acte al Palau Reial, li va demanar una vegada més veure's?", li ha preguntat a Rajoy.

La resposta a aquest requeriment ha arribat en l'última intervenció de Rajoy en el ple el ple de la cambra baixa sobre l'últim Consell Europeu:

"Si Mas em truca demà, ve demà. Si em truca aquesta tarda, tinc un viatge, però fins i tot ho podríem canviar", ha afirmat.

El president espanyol demana una alternativa

Rajoy ha reiterat davant del ple del Congrés que el referèndum sobre el futur de Catalunya "no es pot celebrar" i ha instat CiU, i en concret el seu portaveu parlamentari, Josep Antoni Duran i Lleida,
que, si té una altra proposta la plantegi.

Duran i Lleida, en la seva intervenció, ha fet balanç dels resultats de les eleccions europees a Catalunya destacant el "significatiu" increment de la participació respecte a la resta d'Espanya; un augment que ha atribuït "al desig de la majoria" per exercir el dret a decidir. El líder d'Unió hi ha afegit que la suma de vots de les forces que defensen el dret a decidir s'ha incrementat davant del retrocés dels partits que s'hi oposen. "Aquí li queda la dada i també el problema", li ha etzibat.

La resposta del president espanyol ha estat la de sempre:

"Ja vaig dir des del primer dia, quan vam conèixer per la premsa la intenció de convocar un referèndum, que no es podia celebrar", ha recordat Rajoy, qui s'ha remès també a les decisions en aquest mateix sentit per part del Tribunal Constitucional i del Congrés per reiterar: "No es pot celebrar".  "Si tenen una altra proposta... si la té vostè (ha dit dirigint-se a Duran), digui'ns-la, perquè l'única proposta que vostès han fet és aquesta (el referèndum) i aquesta no és forma de dialogar perquè no es pot demanar a ningú allò que no pot donar".

També el diputat d'ERC Joan Tardà ha fet referència en la seva intervenció al debat sobre el futur de Catalunya. Ha destacat la victòria d'independentistes i republicans a les eleccions europees, una circumstància que, segons ha dit, segueix "minimitzant" Rajoy, a qui ha emplaçat a aclarir com impedirà el referèndum previst a Catalunya el 9 de novembre. També l'ha animat a triar entre ser "un demòcrata com Cameron o un brètol".

En la seva resposta, Rajoy s'ha remès a la seva resposta a Duran i ha afegit:

"Si te'n vas, ja no estàs ni en l'euro, ni en cap organisme europeu, ni al BCE, ni en la moneda". "És bo que es digui, hauria de dir-ho vostè. Hauria d'explicar-li a la gent la veritat, què significa que se'n van d'Europa, de l'euro, del BCE, que això suposa un empobriment majúscul. Ho ha d'explicar igual que jo, però vostè no ho explica i jo segueixo fent-ho".

Anar al contingut