Donetsk

Els rebels prorussos lliuren les caixes negres de l'avió abatut als experts de Malàisia

Dos avions traslladaran les restes de les 298 víctimes des de la ciutat de Khàrkiv, on han arribat en un tren refrigerat, fins a Holanda

RedaccióActualitzat

El líder dels rebels prorussos de l'est d'Ucraïna, Aleksander Borodai, ha entregat a experts vinguts de Malàisia les caixes negres de l'avió que dijous es va estavellar a l'est del país, probablement abatut per un míssil, amb 298 persones a bord. Les dues parts han firmat un document per donar per tancat el protocol establert. El coronel Mohamed Sakri, de les forces de seguretat de Malàisia, ha assegurat que les caixes estaven en "bones condicions".

Ara un equip britànic d'especialistes en accidents d'avió analitzaran aquestes caixes negres. S'espera que els experts de la Divisió d'Investigació d'Accidents Aeris (AAIB, en anglès) n'obtinguin el contingut en 24 hores, tot i que encara no saben quan les rebran.

El liurament de les caixes ha estat després que Ucraïna ha cedit als Països Baixos el lideratge de la investigació del sinistre de l'aparell. Els forenses neerlandesos han començat a examinar els cadàvers recuperats i dipositats en un tren frigorífic a la ciutat de Torez, a prop de Donetsk, fins que els treballs de recerca s'han donat per per acabats.

Les autoritats ucraïneses han informat que s'han trobat 282 cossos i 87 fragments pertanyents a 16 cadàvers. Després, però, el cap de la delegació holandesa a Ucraïna ha assegurat que hi ha "200 cossos".

La missió de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) desplegada a la zona ha assegurat que hi ha restes humanes que "no s'han retirat". Un diplomàtic ha afegit que tenen informacions que, al lloc on es va estavellar l'aparell, "els cossos no s'han conservat en una zona segura ni s'han tractat de forma correcta". També sospiten que s'han manipulat restes de l'avió sinistrat.

Els cossos arriben a Khàrkiv i dimecres seran a Holanda

El tren amb els cossos recuperats ha arribat a Khàrkiv aquest dimarts, després d'haver iniciat el trasllat dels cadàvers des de Torez. Khàrkiv, situat també a l'est del país, és en una zona controlada per l'exèrcit ucraïnès. En aquesta ciutat és on se centralitzaran les investigacions, i ja hi han arribat una trentena d'experts de diversos països. La destinació final de les despulles serà Holanda, el país d'origen de la majoria de les víctimes.

El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha anunciat que les primeres restes humanes arribaran aquest dimecres a la ciutat d'Eindhoven i ha advertit que, en alguns casos, la identificació dels cossos es pot allargar mesos. El trasllat dels cossos des d'Ucraïna fins a Holanda es farà amb dos avions, un d'holandès i un d'australià. Precisament, Holanda, amb 193, i Austràlia, amb 27, són els dos països amb més víctimes entre els difunts.

Els forenses han treballat amb una relativa tranquil·litat després que el president ucraïnès, Petró Poroixenko, ha ordenat un alto el foc en un radi de 40 quilòmetres a l'àrea on va caure el Boeing 777, una ordre que arribava poc després que la violència ha tornat a la zona de Donetsk. L'exèrcit d'Ucraïna ha reactivat l'operació militar per recuperar el control de les regions de l'est en mans dels secessionistes prorussos, segons un portaveu de les Forces Armades. En aquests enfrontaments entre forces governamentals i rebels, han mort almenys tres persones. Segons els insurgents, diversos projectils han afectat habitatges de la part occidental de la ciutat, entre l'estació de tren i l'aeroport.

El president rus, Vladímir Putin, també ha demanat als separatistes prorussos que permetin als investigadors accedir al lloc del sinistre. Putin ha promès al primer ministre d'Holanda la seva total cooperació per recuperar tant els cossos com les caixes negres de l'avió.

Des del Servei de Seguretat d'Ucraïna, però, s'ha difós la gravació d'una presumpta conversa telefònica entre dos caps militars de les milícies prorusses, en què els rebels reconeixen que tenen les dues caixes negres de l'avió de Malaysia Airlines. La gravació, no autentificada per cap font independent, incrimina els separatistes i també Moscou en l'ocultació de proves.

Holanda vol assegurar la repatriació dels cadàvers abans de parlar de responsabilitats, però afirma que totes les opcions estan sobre la taula.

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat per unanimitat una resolució per reclamar via lliure per a una investigació internacional completa i independent del sinistre aeri.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut