Barcelona.

L'Institut Guttmann practica nou operacions simultànies a un nen perquè torni a caminar

L'Institut Guttmann ha fet nou operacions simultànies a un nen perquè torni a caminar. És una operació multinivell pionera.

RedaccióActualitzat

Jack Wickett és un noi d'11 anys, a qui se li ha practicat la primera operació multinivell de Catalunya, en total 9 operacions simultànies perquè pugui tornar a caminar. En Jack va patir un ictus que va afectar greument la seva capacitat motriu i, amb el temps, la creixent deformació de les cames l'impedia mantenir-se recte. Aquesta intervenció s'ha realitzat gràcies a l'equip de neurotraumatologia de l'Institut Guttman i és la primera vegada que es porta a terme a Catalunya gràcies a l'anàlisi dels patrons en moviment del pacient, el que es coneix com "laboratori en marxa", un espai que analitza de forma tridimensionalment el moviment, la pressió, l'activació dels ossos i dels músculs.

"Em fa una mica de mal el genoll quan el doblego, però aquest cap de setmana ja he anat a la piscina dels meus avis. Em sento millor" afirma en Jack unes setmanes després d'haver començat la rehabilitació. A finals del mes de juny li van realitzar les nou intervencions i tot just ara comença a fer les primeres passes amb l'ajuda d'un caminador i del seu monitor. En total, se li han realitzat nou operacions: als músculs de l'abdomen, als abductors, diversos ossos de la cama com el fèmur i la tíbia, i també als tendons dels peus.

La novetat, explica el cap de Neurortopèdia i Traumatologia de l'Institut Guttmann, Frederich Dachs és que aquesta operació s'ha basat per primera vegada en un anàlisi científic previ dels patrons de moviment del pacient, en concret per corregir la posició de les cames i adaptar el cos a les seves possibilitats motrius. "Abans aquesta cirurgia es feia basant-se en l'exploració del metge i sovint hi havia errors", destaca Dachs. "Ara disposem d'un 'laboratori de marxa' que analitza patrons de moviment i defineix els músculs i articulacions que no funcionen i com s'han de tractar", afegeix. La instal·lació compta amb sensors tridimensionals de moviment, una plataforma que valora les pressions del cos a terra i sensors que mitjançant electrons mesuren l'activació muscular.

"El procés és llarg perquè la intervenció ha estat molt complexa", comenta Carles Molleja, el fisioterapeuta que l'acompanya en aquest "tornar a aprendre a caminar". En els darrers anys en Jack caminava molt flexionat, doblegava els malucs, els genolls i turmells, ara l'objectiu és que gràcies a les correccions que li han fet en ossos i músculs aprengui a caminar dret. "Volen que estiri més les cames", afirma en Jack durant una de les seves sessions diàries de rehabilitació al gimnàs de l'Institut Guttmann.

El doctor Dachs considera que deixar que el noi continués la seva evolució normal l'hagués condemnat a no caminar mai més en un període d'uns dos anys. Sònia Vilarubí, mare d'en Jack explica que "en els últims dos anys havia empitjorat a mida que creixia perquè la musculatura no cedia més i tenia la mobilitat molt limitada perquè les cames se li encongien". 

Ara, amb l'operació multinivell a la que s'ha sotmès es pretén que recuperi la seva autonomia, s'espera que el nen comenci a notar millora en mig any i que passat un any de l'intervenció hi hagi una millora efectiva. L'operació d'en Jack va comptar amb dos equips de cirurgians i el suport del doctor Ignacio Jiménez de l'Hospital Niño Jesús de Madrid, expert en aquet tipus d'intervencions. Aquest tipus d'intervencions es recomanen a infants d'entre 8 i 13 anys, quan l'esquelet ja està prou madur, però encara és capaç d'assumir l'agressivitat de la intervenció multinivell.Des de la intervenció d'en Jack ja s'ha operat una altra noia a l'Institut Guttmann amb aquesta mateixa tècnica i hi ha cinc pacients més en llista d'espera.

A l'edat de 5 anys es remonta l'ictus que li va provocar un dany cerebral important i que ja l'havia dut diverses vegades al quiròfan i a sis anys visitant l'Institut Guttmann. La mare d'en Jack reconeix que es tracta d'un procés "llarg i dolorós", però destaca l'empenta i l'actitud del noi com a factor clau en l'èxit de la recuperació. "És molt positiu i no té cap complex", afirma orgullosa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut