Barcelona

CiU acusa l'oposició d'utilitzar la polèmica dels llits "per fer política de la pitjor"

El vots de CiU i ERC han impedit que el ple del Parlament reprovés el conseller Boi Ruiz, rebutjant una moció d'ICV

RedaccióActualitzat

La polèmica pel tancament de llits hospitalaris durant l'estiu s'ha traslladat aquest dijous al Parlament. Els vots de Convergència i Unió i Esquerra Republicana han impedit que el ple reprovés el conseller Boi Ruiz, seguint una moció presentada per Iniciativa. Tots els grups han aprovat una moció d'Esquerra perquè els hospitals siguin més transparents i publiquin les llistes d'espera d'operacions i proves mensualment i donin als malalts una data aproximada.

El debat ha estat tens. Part dels convidats, molts vestits amb bates blanques, ha marxat quan Convergència i Unió defensava el conseller de Salut, Boi Ruiz, de la reprovació que ha proposat Iniciativa i que, gràcies a Esquerra, no ha prosperat.

Com i per què es redueix el nombre de llits a l'estiu?

Als hospitals catalans, hi ha poc més de 13.000 llits. Aquest agost se'n tancaran uns 3.000. La distribució, però, és diferent segons la demarcació. A Girona es reduiran un 11% els llits disponibles. Als hospitals de Tarragona i a la Catalunya central, el 17%. A Barcelona es tancarà temporalment prop del 25% dels llits i a Lleida i les Terres de l'Ebre al voltant del 37%.

Els hospitals adapten la disponibilitat de llits a l'activitat quirúrgica. Salut contracta amb cada centre sanitari una quantitat determinada d'intervencions l'any i els hospitals són els encarregats de planificar-les en funció de criteris clínics i organitzatius. Així, els centres opten per repartir les operacions no urgents durant l'any, evitant acumular-les els mesos d'estiu.

En aquest període es continuen fent les operacions considerades urgents, com les cardíaques i les oncològiques, però es redueixen les no urgents, que s'han anat fent durant l'estiu. Això els permet distribuir més bé les vacances del seu personal sanitari.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut