Kampala

El Tribunal Constitucional d'Uganda rebutja la polèmica "llei antihomosexual"

La normativa tipificava l'homosexualitat com a delicte i preveia cadena perpètua pel que anomenaven "relacions carnals contra natura"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional d'Uganda ha rebutjat per unanimitat la polèmica "llei antihomosexual" que va entrar en vigor al país el febrer passat. La normativa, impulsada pel govern, tipificava l'homosexualitat com a delicte i preveia cadena perpètua pel que anomenava "relacions carnals contra natura". Un grup de ciutadans la va denunciar en considerar que vulnerava drets fonamentals.

El govern del president Yoweri Museveni havia rebut moltes pressions de l'exterior per retirar la legislació, amb sancions de països com els Estats Units incloses. "Si parléssim de jueus o negres, podríem ser a l'Alemanya del 1930 o als anys 50 o 60 amb l'apartheid a Sud-àfrica", va assegurar el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, quan es va aprovar la llei.

Tot i que el Parlament va aprovar la norma al desembre, Museveni no va signar-la fins al febrer, quan va tenir damunt la taula un informe d'un grup d'experts que havia de determinar si l'homosexualitat era una malaltia genètica. El document va concloure que l'homosexualitat "no era genètica", sinó una opció derivada d'una conducta social "anormal" i de l'educació rebuda i, per tant, "corregible".

Des que la llei va entrat en vigor, les agressions, intimidacions i detencions d'homosexuals s'han multiplicat a Uganda. Organitzacions defensores dels drets humans denuncien "intimidacions" d'activistes i homosexuals per part del govern.

L'alt tribunal considera nul·la la llei per errors de procediment i per la falta de quòrum al Parlament quan la va aprovar el desembre passat. Els seus partidaris, però, presentaran un recurs al Tribunal Suprem.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut