Erupció del volcà Bárdarbunga. (Foto: Ármann Höskuldsson)
Erupció del volcà Bárdarbunga. (Foto: Ármann Höskuldsson)

L'erupció del volcà Bárdarbunga

Actualitzat

La lava ha avançat un quilòmetre durant aquesta nit i la llengua és a vuit quilòmetres del lloc de l'erupció.

L'erupció del volcà Bárdarbunga és un gran laboratori científic per als vulcanòlegs i sismòlegs, i milers d'ulls observen la seva evolució. La particularitat d'aquest volcà és que el magma s'ha obert camí a través d'una fissura i no té la forma típica de con amb el cràter rodó. En aquest cas, la lava és força líquida i pot avançar uns quants quilòmetres en forma de mantell per un pendent molt suau. No té res a veure amb els volcans com l'Etna o els dels Andes, que són de lava molt densa, són espectacularment explosius i formen grans rius de lava.

Armann Hoskuldsson, vulcanòleg de l'Institut Geològic de la Universitat d'Islàndia, afirma que l'erupció continua. L'activitat sísmica també es manté, amb una magnitud de 5,5 graus ahir i de 4,6 aquesta matinada. La pluja intensa d'avui està generant una gran quantitat de vapor d'aigua que fa impossible als científics l'observació de l'erupció a través de les càmeres web.

Més d'un milió de persones han vist l'erupció en directe a través de livefromiceland.is. Avui, hem dedicat la galeria de fotos a l'erupció del volcà, tant vist des de terra com des de satèl·lits.

Si voleu imatges ben espectacular, us recomanem aquest vídeo de Krist­inn Ingi Pét­urs­son:

 

Anar al contingut