Un grup de catalans seguint el referèndum des d'Escòcia.
Un grup de catalans seguint el referèndum des d'Escòcia.
Barcelona

Els partits catalans pro consulta ressalten el fet que els escocesos han pogut votar

El PPC, en canvi, ho veu com un triomf de la majoria silenciosa i C's creu que reforça la UE

RedaccióActualitzat

Les reaccions catalanes al resultat del referèndum escocès no s'han fet esperar i cadascú ha fet anar l'aigua al seu molí.

Els partits catalans partidaris de la consulta coincideixen a destacar el fet que el referèndum s'hagi pogut celebrar.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha dit que l'elevada participació en el referèndum d'Escòcia i l'actitud que ha mantingut el primer ministre britànic "encara deixen més en evidència" el govern espanyol de Mariano Rajoy. Ha reconegut que li hauria agradat que guanyés el "sí", però ha celebrat que els escocesos hagin pogut decidir. "A mi m'agradaria sentir dir a Rajoy el que ha dit Cameron: 'sóc demòcrata i era necessari sentir l'opinió dels escocesos'", ha manifestat.

També el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha assenyalat el govern espanyol i, en especial, el seu president, Mariano Rajoy, com els veritables perdedors del referèndum escocès: "La millor demostració que Rajoy ha perdut és que s'ha d'amagar darrere d'un vídeo perquè no aguanta una sola pregunta. No pot explicar per què allò que han fet a Escòcia no ho volen fer aquí". Herrera ha felicitat els escocesos per haver exercit la seva sobirania a les urnes.

La CUP s'ha manifestat també en aquest sentit. El diputat de la CUP Quim Arrufat ha reconegut que preferia la victòria del "sí" a Escòcia, però ha reivindicat la "lliçó de democràcia" donada en qualsevol dels casos. "De forma elegant s'han exposat arguments per totes les bandes i ha acabat guanyant el que la gent ha volgut lliurement. Enveja absoluta", ha conclòs.

El PSC, en canvi, creu que el resultat d'Escòcia és una victòria "de la tercera via" i "una lliçó per a Rajoy i per a Mas". L'eurodiputat del PSC Javi López ha considerat que a Escòcia no ha guanyat l'"statu quo", sinó que "ha sortit victoriosa la tercera via, la de més autogovern però dins el Regne Unit". López també creu que el referèndum és "una lliçó" per als presidents català i espanyol, pel pacte del sistema de la consulta i per l'actitud de Cameron amb els escocesos.

Una visió diferent en té el PPC. La seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat que els resultats del referèndum representen el triomf de la "majoria silenciosa". "Els qui sortien al carrer, parlaven molt, treien moltes banderes, feien molts actes i celebraven la victòria abans d'hora no eren la realitat de tota la població d'Escòcia". "Al final, ha guanyat el seny, el sentit comú i el sentit de la convivència", ha dit.

Per la seva part, Ciutadans creu que la victòria del "no" ha decebut aquells que des de Catalunya havien pensat que el resultat podia afavorir el seu "projecte de divisió". Mejías ha afirmat que el rebuig a la independència suposa un reforçament al projecte de la UE. "La UE ha estat reforçada perquè han triomfat els valors en positiu davant els valors en negatiu", ha afegit.

Anar al contingut