Barcelona

300 ajuntaments catalans aproven mocions de suport a la consulta del 9-N

Durant aquesta setmana n'aprovaran un total de 600 consistoris, segons han anunciat l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència a "El matí de Catalunya Ràdio".

RedaccióActualitzat

Més de 300 ajuntaments catalans han fet aquest dilluns plens extraordinaris per donar suport a la llei de consultes aprovada divendres i també al decret de convocatòria de la consulta del 9-N, que encara ha de fer públic el president Mas.

En total, aquesta setmana secundaran la llei i la consulta uns 600 consistoris, segons han anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio" l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El fet es comunicarà a l'estat espanyol, la Unió Europea i l'ONU.

Almenys 915 municipis i els 41 consells comarcals ja tenen la moció, en què, entre altres coses, es comprometen a facilitar els recursos per fer la consulta i a fer una crida a la participació.

Barcelona, al capdavant

Uns dels primers consistoris d'aprovar la moció ha estat el de Barcelona, on la iniciativa ha prosperat sense la participació de gran part dels regidors del PSC. El text ha rebut 21 vots a favor (CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona) i 12 en contra (PP i PSC). Els tres regidors socialistes que han participat al ple -membres de la direcció del grup- han votat "no" a una proposició que han qualificat de moció "independentista i d'adhesió".

A Amposta, al Montsià, la moció ha tirat endavant amb els vots de CiU i ERC, mentre que el PSC s'ha abstingut. A Valls, a l'Alt Camp, la proposta s'ha aprovat per una àmplia majoria, amb l'oposició del PP. Un dels regidors socialistes ha votat a favor de la moció i l'altre s'ha abstingut. I a Vic, tots els grups municipals han avalat el text, tret de Plataforma per Catalunya.

Una altra de les ciutats que hi han donat suport és Vielha, amb el vot favorable dels deu regidors de Convergència Democràtica Aranesa i Unitat d'Aran i el vot contrari del regidor del PP.

A Camarles, al Baix Ebre, la moció ha tirat endavant per unanimitat amb el vot favorable també del regidor del PP al consistori, Carmelo Redó, que assegura que, en aquest tema, té una posició molt similar a la del PSC. El popular s'ha sumat així als vots dels socialistes, que governen la població, ERC i CiU.

Tivissa, Móra d'Ebre i Calella són alguns dels ajuntaments que ja han oficialitzat el suport a la consulta. A la tarda i vespre se'ls han afegit capitals de comarca com Vilafranca del Penedès, Olot, Figueres i Tàrrrega, ciutats on els regidors socialistes han votat a favor de la moció, o Manresa i Tortosa, on han votat en contra. També han secundat el text a Banyoles, en aquest cas per unanimitat, i a Sant Vicenç dels Horts, amb l'alcalde, Oriol Junqueras, al capdavant. A la Seu d'Urgell, els regidors socialistes s'hi han abstingut, igual que a Arenys de Munt

En molts casos, l'aprovació s'ha fet amb les sales municipals plenes de gom a gom i amb la gent dreta.

Posició del PSC

El PSC s'ha posicionat a favor de la llei de consultes, però és contrari al 9-N. A l'Ajuntament de Barcelona s'ha aprovat la proposta sense la participació de vuit dels onze regidors socialistes.

La portaveu del partit, Esther Niubó, ha explicat que "en alguns casos" el PSC presentarà una moció pròpia, com ha fet a Lleida, on la votaran el 30 de setembre, o també vol fer a Badalona. En altres municipis "s'intentarà millorar la que es plantegi", però en cap cas, ha remarcat Niubó, els socialistes votaran una moció que no encaixi en el "marc legal".

El text promogut pel partit que encapçala Miquel Iceta deixa clar el "suport" a la llei de consultes populars no referendàries, però també que amb aquesta norma "no es pot fer una pregunta pròpia d'un referèndum". Per això insisteix que "cal saber que, si la consulta no és legal i acordada, no es farà".

Les diputacions i consells comarcals, també

Les diputacions provincials també fan costat a la consulta. La primera que ho ha fet explícit és la Diputació de Lleida. El text ha rebut els vots favorables de CiU, ERC i el diputat del PSC Josep Ramon Branzuela. S'hi han oposat el PP i el socialista Miquel Aguilà. La resta del grup del PSC s'ha abstingut.

També hi ha votat a favor el Consell Comarcal del Vallès.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut