Barcelona

Milers de persones protesten davant els ajuntaments contra la suspensió del 9-N

Milers de persones es concentren davant els ajuntaments en la primera mobilització convocada per l'ANC i Òmnium després de la suspensió cautelar de la consulta per part del TC.

RedaccióActualitzat

Milers de persones han seguit la convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural a concentrar-se davant dels ajuntaments per protestar contra la suspensió cautelar de la consulta del 9 de novembre. L'endemà de la decisió del Tribunal Constitucional, els promotors d'"Ara és l'hora", amb el suport dels partits pro consulta, han avançat l'inici de la campanya pel "sí" a la independència amb centenars de concentracions i amb el començament dels porta a porta per convèncer els indecisos.

 

L'escenari principal d'aquesta protesta és la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant de l'Ajuntament i la Generalitat. Tot i el xàfec que descarregava a la capital catalana, l'espai ha quedat ple, amb unes 5.000 persones segons la Guàrdia Urbana. S'hi ha desplegat una gran pancarta amb el lema "Un país petit que entre tots farem molt gran", s'han sentit crits de "Votarem" i s'han vist urnes de paper, lletres gegants amb la frase "Serem lliures" i samarretes de la V.

Entre els concentrats, les presidentes de l'ANC, Carme Forcadell, que ha retret a la Generalitat que hagi suspès la campanya institucional del 9-N, i Òmnium, Muriel Casals. En una entrevista a TV3 sota la pluja, una Forcadell xopa ha considerat "extraordinari" que la gent s'hagi manifestat tot i que plovia "a bots i a barrals" i ha advertit que la suspensió cautelar del TC no canvia res.

"No hi ha cap diferència entre ahir i avui. Senzillament que ens falta un dia menys per al 9-N. Cap tribunal decidirà el nostre futur, i menys un com el TC, que no ens respecta ni com a ciutadans ni com a poble".

Muriel Casals ha explicat que s'ha obert la campanya "per explicar què voldríem fer quan tinguem un país lliure, per demanar una cosa tan elemental com l'exercici del vot" i ha destacat que cal respondre el TC amb accions com aquesta.

"Davant l'agressió a la democràcia, que és el que ha fet el Tribunal Constitucional, la resposta és més democràcia".

Encara a la capital catalana, desenes de persones, amb el diputat de la CUP David Fernàndez al capdavant, s'han concentrat davant la delegació del govern espanyol a Catalunya.

 

A Lleida, els manifestants, uns 3.000, han omplert de gom a gom la plaça de la Paeria, on s'han sentit crits d'"Independència", "Volem votar" i també de "Ros dimissió", pel fet que l'alcalde i l'equip de govern municipal socialistes han decidit aquest mateix dimarts que no es podien votar dues mocions de suport a la consulta pel temor d'incórrer en una il·legalitat. Les samarretes grogues i les estelades han tenyit la plaça, on s'ha cantat "Els Segadors" després de la lectura del manifest.

A Girona, la plaça del Vi també estava atapeïda de manifestants, molts dels quals portaven samarretes grogues i pancartes en forma d'urna. Segons la policia municipal, en aquest espai hi caben entre 2.000 i 3.000 persones. En suport a la mobilització, la façana de l'Ajuntament s'ha il·luminat de color groc. La lectura del manifest independentista ha anat a càrrec de l'escriptor gironí Josep Maria Fonalleras.

 

A Tarragona, la plaça de la Font s'ha omplert a última hora, després de la pluja que ha caigut durant tot el dia a la ciutat. Segons els organitzadors, hi han anat més de 3.500 persones. El color groc s'ha fet visible no només a les samarretes, sinó també als fanals, que han lluït motius amb aquest color. L'historiador Jaume Sobrequés ha estat l'encarregat de llegir el manifest a favor de la consulta. En el cas de la capital tarragonina, l'Ajuntament va aprovar divendres una moció de suport al 9-N amb l'abstenció del PSC, que governa amb Josep Fèlix Ballesteros al capdavant, i el vot favorable de CiU i ICV-EUiA.

 

A moltes capitals de comarca, i també als pobles més petits, s'han vist protestes similars. A Vic, per exemple, la plaça Major ha quedat gairebé plena. Tant els aparadors com els balcons han lluït el color groc, i també s'han il·luminat amb aquest color l'edifici de l'Ajuntament i altres edificis emblemàtics, com el Temple Romà. També s'han il·luminat altres edifics de la comarca, com el santuari de la Gleva o l'Ajuntament de Manlleu.

Més enllà de Catalunya, hi ha hagut concentracions menys multitudinàries a ciutats com Brussel·les, Palma o València.

A les xarxes socials, han circulat crides a la mobilització amb etiquetes com #9NDesobeïm, #9NUrnesSíoSí i #mutsialagàbia, una campanya que s'ha posat en marxa per demanar que es facin córrer fotos d'urnes engabiades com a símbol de la mordassa del govern espanyol i el TC. El web de la iniciativa, per cert, s'ha saturat.

 

Homs celebra la resposta ciutadana

En declaracions a TV3, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha considerat "molt positiu" que tantes persones hagin tornat a sortir al carrer per defensar la consulta. Homs ha afirmat que el missatge que s'envia al govern espanyol és que "no ens aturem" i ha recordat que la providència del TC "és cautelar i temporal, no definitiva".

Els estudiants, en vaga pel 9-N

La plataforma Estudiants 9N ha convocat vaga a les universitats i instituts per dimarts i dimecres de la setmana que ve per reclamar el dret del poble català a votar el 9 de novembre.

El col·lectiu, format per set organitzacions estudiantils, vol parar les classes el 7 i el 8 d'octubre per deixar clar el missatge que "en aquest moment històric no acceptarem cap renúncia". "Volem votar el pròxim 9 de novembre sigui quina sigui la sentència d'un Tribunal Constitucional que no reconeixem", ha afirmat Mercè Amich, portaveu de la plataforma.

Els estudiants també tenen previst fer classes al carrer aquest dijous en alguns instituts i facultats i han convocat manifestacions a les principals ciutats catalanes.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut