Dissabte va ser el dia més càlid de l'octubre a molts indrets

Màximes disparades per sobre dels 30 ºC i contrastos de temperatura de més de 20 ºC entre el dia i la nit van marcar la jornada de dissabte. La calorada reforçarà la tendència càlida d'aquest mes d'octubre.

Actualitzat

L'advecció càlida arriba al màxim aquest cap de setmana d'octubre d'estiuet. El primer tast va arribar dissabte, que va ser el dia més càlid del mes a molts indrets durant les hores centrals del dia. A més a més, el contrast tèrmic va superar els 20 ºC en alguns punts.

Fins ara, el dia més càlid d'octubre era el dia 9, amb màximes de 32 ºC a Artesa de Segre,  31 ºC a Vinebre, Anglès o Castelló d'Empúries, i de 30 ºC a Falset i Espolla. Dissabte, els termòmetres es van quedar a una dècima dels 33 ºC a Vinebre, i van arribar als 32 a Martorell i Badia del Vallès. La barrera dels 30 ºC es va superar a la Ribera d'Ebre, al Baix Ebre, al Priorat, al Segrià, al Baix Llobregat, al Vallès Oriental, al Bages i a l'Anoia.

La calor diürna va contrastar de manera molt evident amb la fresca o el fred matinal en alguns punts: va ser el cas de Das o Vinebre, amb una diferència d'uns 24 ºC entre la temperatura màxima i la mínima. La diferència va ser de 20 ºC a altres estacions com Guardiola de Berguedà, Baldomar, Sant Salvador de Guardiola, Òdena, Lleida, o Aldover.  

El contrast va ser menor a les comarques del litoral, on les mínimes van ser força altes, d'entre 19 i 20 ºC  a punts del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, l'Alt Empordà, el Baix Camp. També van tenir una nit gairebé tropical en alguns indrets del Bages o el Vallès Oriental.

Per sobre de la mitjana

Aquests valors càlids reforcen la tendència càlida d'aquest octubre, que es veu reflectida a les temperatures mitjanes, tant a les temperatures màximes com a la mitjana mensual.

Per exemple, amb dades referides al període 1971-2000 a les estacions de l'AEMET, la temperatura mitjana a l'aeroport de Girona supera per poc més de 4 ºC la temperatura normal d'octubre. A l'aeroport de Barcelona-el Prat se situa més de 3,5 ºC per sobre del normal. A Lleida i Tortosa, la mitjana se supera per una mica més de 2 ºC, En el cas de la mateixa estació de l'AEMET a  Lleida, la temperatura màxima d'ahir (28,3) supera en més de 6 ºC la mitjana de les màximes d'octubre (21,8 ºC).

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut