Una pancarta reivindicativa que es pot veure a molts balcons de municipis del Lluçanès. (Foto: ACN)
Una pancarta reivindicativa que es pot veure a molts balcons de municipis del Lluçanès. (Foto: ACN)
Barcelona

Dues consultes decidiran aquest any si el Moianès i el Lluçanès esdevenen noves comarques

El Parlament ha aprovat una moció d'ERC que ha estat votada favorablement per aquest grup, per CiU, PSC i ICV-EUiA

RedaccióActualitzat

Els habitants de divuit municipis catalans podran decidir en dues consultes si es creen dues noves comarques a Catalunya, la del Moianès i la del Lluçanès, que actualment ja posseeixen consorcis per mancomunar els seus serveis. Això ha estat possible a partir de la moció d'ERC que ha aprovat el Parlament català aquest dijous amb els vots a favor de CiU, PSC i ICV-EUiA, a més dels republicans. El PPC i la CUP s'han abstingut, mentre que Ciutadans hi ha votat en contra.

En el contingut de la moció s'insta el govern a treballar per la celebració de les consultes en aquests divuit municipis (deu del Moianès i vuit del Lluçanès) abans del 31 de desembre. L'objectiu és que els seus habitants decideixin si volen la creació d'aquestes dues noves comarques en l'organització territorial catalana.

El text de la moció ha estat defensat pel diputat d'ERC Dionís Guiteras i obliga l'executiu català a presentar projectes de llei específics per crear les dues comarques i a tramitar-los pel procediment de lectura única.

La moció també preveu la possibilitat de ser impugnada pel govern espanyol i que les consultes no puguin fer-se. En aquest cas, els projectes de llei es tramitarien pel procediment d'urgència.

Anar al contingut