Barcelona

Mas anuncia accions legals contra el govern espanyol "per abús de poder i de dret"



El president de la Generalitat ha afirmat que l'operatiu del 9-N es manté tal com estava previst

L'objectiu del govern és conèixer l'opinió de la ciutadania i "això no ho poden aturar"

Mas es reserva l'opció de demanar la convocatòria del Pacte pel Dret a Decidit la setmana que ve

Carla PedretActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut després que el govern espanyol ha acordat impugnar el procés del 9-N davant del Tribunal Constitucional. "El que el govern espanyol pretén aturar no es pot aturar per una raó: ens diuen que estem fent una cosa que nosaltres no estem fent. Tenim l'objectiu de conèixer l'opinió de la ciutadania sobre el futur de Catalunya" i "no estem aplicant el decret suspès. Pretenem, com a govern, donar sortida a una reclamació de la ciutadania. Això no ho poden aturar."

Mas ha anunciat tres decisions. La primera és "mantenir" el 9 de novembre tal "com estava previst" i completar en els pròxims dies l'operatiu de cara al procés de participació, que ja està pràcticament acabat. El president ha subratllat que les persones que hi participen són voluntaris. "La gent s'hi apunta perquè vol. Afortunadament s'hi apunten molts. Potser això enerva alguns, però és la realitat."

La segona és que s'han donat instruccions als "serveis jurídics de la Generalitat perquè s'estudiïn accions legals contra el govern espanyol per l'abús de poder i de dret que està fent". La intenció és protegir les competències que la Generalitat en participació ciutadana. Aquestes accions es podrien confirmar a principis de la setmana que ve. Mas ha descartat anar a estaments internacionals i ha afirmat que les accions seran dins de l'ordenament jurídic espanyol.

"El govern espanyol està actuant amb abús de poder i està fent actuar el Tribunal Constitucional (TC) com no li correspon." L'Estat pretén que el Tribunal Constitucional li "resolgui els problemes". "Posant recursos, amaguen la manca de capacitat política per fer front a les circumstàncies actuals."

Com a tercera decisió, el president es reserva l'opció de demanar, la setmana que ve, "una convocatòria urgent del Pacte pel Dret a Decidir" per "emparar el procés del 9 de novembre" en aquest marc ampli d'entitats i partits que defensen el dret a decidir. "A banda d'aquestes, hi podria haver més decisions en els propers dies", ha afegit.

"Ha creuat la línia del ridícul"

Artur Mas considera "simptomàtic" que el govern espanyol hagi trigat 15 dies a actuar. Ha recordat que el 14 d'octubre va explicar els passos que seguirien. El govern espanyol va celebrar amb paraules "grandiloqüents" la suspensió del decret "que jo mateix vaig signar" i "se'n va riure i mofar" de l'organització d'aquest procés de participació. "Quan un govern, en 15 dies, passa de riure-se'n a presentar un recurs al Tribunal Constitucional, és un govern que ha creuat la línia del ridícul."

"Si tot això era tan greu, perquè no van recórrer abans? Que no ens diguin que necessitaven temps per estudiar-ho, perquè la primera vegada van anar a tota pastilla. Aquesta vegada s'han pres molt de temps. Per què?", s'ha preguntat.

Crida a la participació

Davant d'aquestes circumstàncies, el president de la Generalitat ha fet una crida a la població perquè el dia 9 de novembre doni "una gran lliçó de democràcia i de civisme, i això es fa participant". "Per raons democràtiques, volen impedir el que estem fent. Això em fa bastant gràcia. Jo em pensava que un dels principis de la democràcia era escoltar la gent i la seva opinió".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut