Roma

S'acaba l'operació "Mare Nostrum" de salvament marítim i comença l'operació "Tritó"

Finalment Frontex, l'agència de la UE responsable de la vigilància de les fronteres exteriors de la Unió Europea, ha decidit posar en marxa l'anomenada operació "Tritó" per limitar la vigilància de la frontera exterior de la UE a la Mediterrània

RedaccióActualitzat

Itàlia ha confirmat la fi de l'operació "Mare Nostrum", que ha rescatat uns 150.000 immigrants al Mediterrani. Acaba "Mare Nostrum", ha dit en roda de premsa el ministre de l'Interior italià, Angelino Alfano, però ha afegit que comença l'operació "Tritó". Inicialment hi haurà una etapa de dos mesos en què "Mare Nostrum" se solaparà amb "Tritó".

Durant aquest temps, Alfano ha dit, el govern de Roma ha finançat amb 114 milions d'euros l'operació "Mare Nostrum", que va començar l'octubre del 2013 després de dos naufragis en què van morir més de 400 persones a prop de les illes italianes de Lampedusa i Malta.

Des de llavors, uns 150.000 immigrants procedents de Síria, Eritrea i altres països africans han estat rescatats gràcies a les patrulles de la marina italiana. Malgrat l'esforç de "Mare Nostrum", unes 3.200 persones han mort a la Mediterrània.

Finalment Frontex, l'agència de la UE responsable de la vigilància de les fronteres exteriors de la Unió Europea, ha decidit posar en marxa l'anomenada operació "Tritó". L'objectiu és limitar la vigilància de la frontera exterior de la UE a la Mediterrània.

Durant aquest temps, els vaixells de "Mare Nostrum" estaven molt a prop de la costa Líbia i alguns dirigents europeus, com, per exemple, el ministre alemany Thomas de Maizière, ho han criticat i han dit que això suposava per als immigrants un pont cap a Europa més que una missió de rescat.

Aquesta no és l'opinió de l'Organització Internacional per a les Migracions, que no creu que "Mare Nostrum" hagi sigut un programa per atraure més immigrants. Per la seva banda, l'Alt Comissionat per als Refugiats de les Nacions Unides (ACNUR) ha declarat que se sent "preocupat" pel final del "Mare Nostrum":

"S'ha de mantenir un veritable esforç per a la recerca i el rescat; en cas contrari, les persones seguiran morint."

La secció italiana d'Amnistia Internacional i Metges sense Fronteres han emès una crida pública perquè l'operació Mare Nostrum continuï:

"La recerca i rescat limitat a les aigües sota jurisdicció italiana posarà en perill milers de vides si les zones d'alta mar no són patrullades."

"Mare Nostrum" ha acabat, però les operacions de rescat continuen d'acord amb "el dret del mar", ha declarat el ministre italià de l'Interior. I "el dret del mar estipula que, si hi ha perill, s'ha d'intervenir i no fer marxa enrere", ha aclarit la ministra de Defensa italiana, Roberta Pinotti.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut