Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona expropiarà l'edifici de la cooperativa Segle XX

Els veïns del barri de la Barceloneta han aconseguit que l'antic edifici de la cooperativa es destini a equipaments per al barri

Alonso Carnicer/Sara GrimalActualitzat

Els veïns del barri de la Barceloneta han aconseguit que l'antic edifici de la cooperativa del Segle XX es destini a equipaments per al barri. Dimecres l'Ajuntament va aprovar inicialment el pla especial que permetrà qualificar l'edifici com a equipament de titularitat pública i ha iniciat els tràmits per expropiar-lo, i aquest dissabte ho ha fet públic.

L'edifici de l'antiga seu de la cooperativa obrera Segle XX està protegit per una bastida després d'un incendi que s'hi va declarar el desembre de 2013. La cooperativa de consum Segle XX era una institució fundada l'any 1901 al barri de la Barceloneta i havia arribat a tenir uns 400 socis. Després de la Guerra Civil va començar a decaure. Als anys noranta, la cooperativa es va dissoldre, i a través d'una venda envoltada de polèmica va passar a mans privades.

Responent a la insistent demanda d'una trentena d'entitats del barri, que fa temps que estan mobilitzades per exigir que es converteixi en un equipament públic, aquest dissabte l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que inicia els tràmits per expropiar l'edifici i destinar-lo a usos públics.

Mercè Homs, regidora del districte Ciutat Vella, ha explicat que "a través d'un canvi de pla urbanístic podem iniciar els tràmits de l'expropiació, que serà per la via d'urgència, precisament per l'estat de l'edifici, per aconseguir que la titularitat de l'Ajuntament passi a ser pública". Avui es publica i s'obrirà el termini d'al·legacions que durarà un mes i si no hi ha res de nou s'haurà de portar a aprovació definitiva en el plenari. Confien que els tràmits d'expropiació no duraran gaire temps.

Els propietaris de l'edifici des del 2012, Filodomos SL, havien presentat diversos projectes, el més recent per fer-hi un alberg i un bar restaurant esportiu. Els col·lectius veïnals de la Barceloneta van mostrar el seu rebuig. L'Ajuntament va denegar els permisos i després va intentar comprar la finca. Però hi ha un litigi en marxa entre la propietat i antics cooperativistes per determinar de qui és la titularitat de l'edifici. Finalment s'ha posat en marxa el procés d'expropiació forçosa mentre es dirimeix judicialment la titularitat i s'estableix el preu. L'Ajuntament creu que l'aprovació definitiva arribarà d'aquí a pocs mesos. L'objectiu del districte és rehabilitar l'immoble i tornar-lo al barri de la Barceloneta com a equipament públic.

Aquest dissabte, els veïns del barri comentaven la notícia amb satisfacció i han insistit que, un cop rehabilitat l'edifici, es posi en pràctica un model de gestió comunitària de l'espai.

Per Emma Alari, de l'Associació de Veïns l'Òstia de la Barceloneta, una de les entitats que han reivindicat un ús públic per al Segle XX: "És una victòria de la lluita veïnal. Fa vuit anys que estem reclamant aquest edifici com un espai d'ús veïnal i comunitari, en un barri que ha estat molt castigat pel negoci turístic i immobiliari. No sobren espais col·lectius com el que podria ser el segle XX, i exigim que hi hagi un procés participatiu vinculant sobre què s'ha de fer al segle XX i com s'ha de gestionar. Apostem per una gestió comunitària que sigui el màxim de participada per les entitats i veïns del barri."

La regidora del districte, Mercè Homs, ha assegurat que la voluntat de l'Ajuntament és que els futurs usos de l'edifici, un cop rehabilitat, es decideixin a través d'un procés participatiu. Pel que fa al model de gestió, ha dit que al districte ja hi ha dos exemples de gestió cívica, un a la Barceloneta i l'altre al Casc Antic, i ha dit que "aquesta és una fórmula per nosaltres molt interessant, i que també podria tenir cabuda en un projecte d'aquestes característiques."

Andrés Antebi, investigador del moviment cooperativista de la Barceloneta, ha destacat el valor històric i patrimonial de la Cooperativa Segle XX: "Aquest és un espai que prové del treball desinteressat de centenars d'obrers i obreres de la Barceloneta que van construir això amb el seu esforç i les seves mans, i la idea és que, més de 100 anys després, torni al barri. Un barri que continua lluitant per la dignitat. Aquest barri té moltíssimes necessitats d'espais comunitaris, d'espais per joves, d'espais per gent gran, per allotjar un arxiu que és molt important i que s'està podrint a la parròquia."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut