Milicians palestins, amagats en un túnel.
Milicians palestins, amagats en un túnel. (Foto: Reuters)
El Caire

Israelians i palestins reprenen els atacs, malgrat la treva de 24 hores a Gaza

Els palestins han llançat tres coets al sud d'Israel. La resposta israeliana no s'ha fet esperar i han atacat diversos punts a Gaza

RedaccióActualitzat

La pròrroga de 24 hores d'alto el foc, que van acordar les delegacions palestina i israeliana dilluns, penja d'un fil. Milicians palestins han llançat tres coets contra Israel en plena negociació per una treva permanent al Caire, segons ha confirmat pocs minuts després l'exèrcit israelià, que en un comunicat ha assegurat que els projectils han caigut en descampats pròxims a la ciutat de Beersheva, la més gran al sud del país, sense que hagi provocat danys ni víctimes.

La resposta d'Israel no s'ha fet esperar i ha atacat diversos punts de Gaza. Un portaveu militar ha assegurat que l'"exèrcit continuarà atacant infraestructures terroristes i eliminant la seva capacitat a Gaza per restablir la seguretat a l'estat d'Israel".

Aquest incident afegeix incertesa al futur de la treva a Gaza, que havia generat esperança entre els habitants de la Franja. El termini vigent per a la negociació és aquesta nit a les onze, la mitjanit a Gaza. Semblava possible arribar a un acord entre les parts. Fonts pròximes a les converses d'Egipte havien assegurat que hi havia un principi d'acord per superar els obstacles clau. En concret, Israel acceptaria un aixecament gradual del bloqueig de la Franja: primer als passos fronterers i posteriorment en l'accés per al trànsit marítim.

Després d'aquest últim incident, el primer ministre israelià ja ha ordenat a la delegació negociadora que és al Caire que torni cap a Israel.

La treva vigent aquest dimarts es va decidir a última hora de dilluns i suposava un allargament de l'última treva, de cinc dies, que expirava dilluns a la nit. D'aquesta manera, allargaven els vuit dies sense violència, que van començar amb una treva de 72 hores que va entrar en vigor l'11 d'agost i que es va prorrogar cinc dies més dimecres passat.

L'actual l'alto el foc ha estat el més llarg i estable des de l'inici de l'operació "Marge Protector", el 8 de juliol. En cinc setmanes, han mort uns 2.000 palestins, la majoria dels quals civils, incloent-hi 541 nens, 250 dones i 95 ancians. Per la seva banda, els combats i el llançament de coets palestins també han significat la mort de 64 soldats israelians, un civil, un beduí i un treballador asiàtic que buscava regularitzar la seva situació laboral a Israel.

Anar al contingut